В началото на декември агрометеорологичните условия ще се определят поднормени температури. Очакваното застудяване ще доведе до затихване, а в Северна България и високите полета и до прекратяване на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

niva1

През втората половина от първото десетдневие се прогнозира съществено повишение на температурите, но средноденонощните им стойности, с изключение на места в югоизточните райони и по Черноморието, няма да достигат биологичния минимум необходим за вегетацията на есенните посеви.

През повечето дни от второто и третото десетдневие прогнозираните температури, около и над климатичните норми, ще поддържат в покой зимните житни култури в по-голямата част от страната. Изключения са възможни при пшеницата и ечемика в крайните южни и югоизточни райони. В тези райони през относително по-топлите периоди ще се наблюдава краткотрайно възобновяване на вегетационните процеси при есенните посеви, но промяна във фенологичните фази на културите не се очаква.


В началото на зимата при пшеницата, вследствие закъснелите есенни сеитби и задълбочилият се през ноември дефицит на вода в почвата, ще се наблюдават различни фази. При засетите през октомври, в агротехнически срок зимни житни култури ще преобладава фаза братене. Във фаза трети лист ще зимуват посевите, засети в началото на ноември, а във фаза поникване и начално листообразуване – късно засетите, през втората половина на ноември, зимни житни култури. При рапицата само част от посевите през есенната си вегетация успяха да формират розетка, фазата в която растенията успешно зимуват.
През декември прогнозираните стойности на минималните температури, до минус 11°С, в условия без снежна покривка и при по-продължително задържане ще бъдат критични за намиращите се във фаза поникване зимни житни култури.


Очакваните валежи през декември, около нормата за месеца, ще увеличават влагозапасите в 50 и 100 cm почвен слой. Вследствие поднормените ноемврийски валежи, на много места в страната от порядъка на 6-7 l/m², нивото на влагозапасите при зимните житни култури е необичайно ниско за втората половина от есента. На места Южна България и в част от източните райони те са под 60% от ППВ (агростанциите Сандански, Хасково, Сливен, Разград).

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.