Министерството на земеделието публикува на интернет сайта си Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България за периода 2019-2023 година – ревизия 2.3. Стратегическият подход при разработването и прилагането на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България за периода 2019-2023г. обхваща анализ на настоящото състояние, идентифициране на основните нужди за развитие на сектора и възможността за адресирането им чрез прилагането на мерки за подпомагане.

loze-peika

Лозарството е важен сектор за българското селско стопанство, като българските производители имат опит и традиции, както в отглеждането на лозя и производството на грозде, така и в производството на вино. Съвременните социално-икономически условия обаче поставят лозаро-винарския сектор в България пред редица предизвикателства, допълвани и от трудности, свързани с биологичния характер на производството на грозде. Зависимостта от климатичните условия, нападенията от болести и неприятели прави производството често непредвидимо. Промяната на потребителските нагласи и тяхната платежоспособност също влияят върху производството на вино, като изискват промяната както на сортовия състав на насажденията, така и на използваните технологии в производството.

В лозаро-винарската програма са залегнали познатите от бранша мерки. Подробности за тях можете да прочетете от самата програма ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.