Центърът за оценка на риска по хранителната верига публикува оценка относно готовността на стопанските субекти в областта на храните и компетентните органи да прилагат Регламент (ЕС) 2019/649. Трансмастните киселини се използват от хранителната промишленост поради специфичните им характеристики, които осигуряват желаната консистенция на продуктите и им осигуряват дълъг срок на годност. Но преди всичко те са евтина суровина за производствения процес. 

pica

Продуктите, приготвени в момента с трансмастни киселини, са предимно продукти за бързо хранене, полуфабрикати и закуски (чипс и закуски, пуканки, бисквити, вафли, тарталети и други солени и сладки макарони, замразени картофи, замразени тестени изделия и пици, пържени храни в заведения за обществено хранене (както сладки, така и солени) и съответно се класифицират като силно преработени храни.

Не бива да забравяме и широко употребяваните в България евтини „имитиращи млечни продукти, съдържащи мляко“, които имитират българско сирене и кашкавал. При тях млечната мазнина най-често се заменя с евтино частично хидрогенирано палмово масло. Според млечните производители консумацията на тези имитиращи продукти вече значително надвишава тази на истинските млечни продукти.

С оценката Центърът прави анализ на готовността на стопанските субекти в хранителната промишленост и компетентните органи да прилагат след изтичане на гратисния период на 1 Април 2021 г. Регламент (ЕС) 2019/649 и прави препоръки относно прилагането на максималната граница за промишлено произведени транс мастни киселини от 2% (2 грама трансмазнини на 100 грама мазнини) за всички храни, предназначени за крайния потребител и за търговия на дребно и задължението на стопанските субекти в хранителната промишленост да снабдяват стопанските субекти с хранителни продукти с други крайни потребители и не предназначени за доставка на дребно, за информиране на количеството транс-мастни киселини, различни от транс-мастни киселини, естествено срещащи се в животинските мазнини, когато количеството надвишава 2% от мазнините.

Въз основа на направената оценка Центърът може да даде някои препоръки във връзка с прилагането на Регламент (ЕО) (1925/2006), като например:

  1. Бизнес операторите, произвеждащи храни, съдържащи транс-мастни киселини, предназначени за крайния потребител, и в храни, предназначени за доставка на дребно, трябва да включат в системите за самоконтрол, базирани на принципите на НАССР, химическия риск – съдържание на транс-мастни киселини, различни от трансмастни киселини естествено срещащи се в животинските мазнини не по-високи от 2 g на 100 g мазнини и да се вземат мерки за контрол на тази опасност, като входящ контрол на суровините, контрол на рецептата, технологичния процес, крайния продукт по време на съхранение и транспорт . Също така е от съществено значение да се вземат мерки за спазване на изискването за предоставяне на информация между стопанските субекти за количеството на транс-мастни киселини, различни от трансмастни киселини, естествено срещащи се в животинските мазнини, когато те надвишават 2 g на 100 g мазнини.
  2. Одитите на стопанските субекти в хранителната промишленост, извършени в хода на официалния контрол на храните, следва да включват проверки за съответствие с изискванията на членове 1 и 2 от Регламент (ЕО) 2019/649.
  3. Необходимо е да се направи анализ на възможностите на официалните или други лаборатории за извършване на лабораторни изследвания за съответствие с изискването по чл. 1 от Регламент (ЕО) 2019/649 в произведените храни в предприятията, както и тестовете на такива, взети от търговската мрежа на случаен принцип. Също така трябва да се направят промени в Многогодишния национален план за контрол 2021-2023 на Република България по отношение на мониторинга на изискването по чл. 1 от Регламент (ЕО) 2019/649.

Целият материал можете да прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.