Относно търговията на пшеницата агроминистърът Иван Иванов информира, че одобрените средства са преведени в петък и би трябвало до края на седмицата капиталът на дружество „Врана“ да бъде вписано в Търговския регистър. По думите му след това ще започне процедурата по ЗОП за търговията на борсата. „Ще има 10 дни обявление и 5 дни търговия, такъв е редът по закон и ние го спазваме“, каза земеделският министър.

pchenica-zarno

Той обясни още, че цената, която е коментирана със зърнопроизводителите е 570 лв./тон. „Надяваме се да има такива, които ще предлагат и, че национално отговорното поведение ще е преди интересът за печалба“, коментира министърът.

Земеделският министър обясни, че пшеницата ще се съхранява при производители или търговци, за което ще се плаща наем на складове. По думите му България има достатъчно складова наличност, за да се обезпечи съхраняването на зърното, както за наличното, така и за новата реколта. Иванов припомни, че тази мярка на правителството бе предприета, за да се обезпечим държавния резерв, като една от целите е и да се запази и нормалната цена на хляба, каквато е в момента.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.