Световните цени на хранителните стоки през ноември се повишиха рязко, доближавайки се до най-високите нива през последните 6 години. Това съобщават от ФАО в свои доклад. Индексът на цените на храните се използва за проследяване на промените в международните цени за най-търгуваните хранителни продукти. Ръстът, регистриран през ноември, засегна всички стокови групи.

magazin

Средната стойност на индекса на цените на храните на ФАО за месеца беше 105 пункта, което е с 3,9% по-високо от стойността му през октомври и с 6,5% по-високо от показателя за съответния период на миналата година. Според Организацията за прехрана и земеделие на ООН растежът през този месец е бил най-рязък от юли 2012 г., като индексът е достигнал най-високото си ниво от декември 2014 г. насам.

Индексът на цените на растителното масло се повиши с 14,5% този месец, дължащ се на непрекъснатото увеличение на цените на палмовото масло на фона на рязък спад в световните запаси.

Средният индекс на цените на зърнените култури е нараснал с 2,5% от октомври, надминавайки ноември 2019 г. с 19,9%. Експортните цени на пшеницата се повишиха при по-ниските сортове култури в Аржентина, докато цените на царевицата се увеличиха поради очаквания спад в производството в Съединените американски щати и Украйна, на фона на силни покупки от Китай. Международните цени на ориза останаха стабилни през целия месец.

Индексът на цените на захарта се е повишил с 3,3% от миналия месец в светлината на очакваното увеличаване на световната производствена разлика в идния сезон, тъй като неблагоприятните метеорологични условия доведоха до влошаване на сортовете култури в Европейския съюз, Руската федерация и Тайланд.

Индексът на цените на млечните продукти се повиши с 0,9%, достигайки 18-месечни върхове, водени главно от по-високите цени на маслото и сиренето и по-високите продажби на дребно в Европа по време на сезонен спад в производството на мляко в региона.

Средният индекс на цените на месото се е увеличил с 0,9% от октомври, но все още е с 13,7% по-нисък в сравнение със същия период на миналата година. Цените на говеждото, агнешкото и свинското месо нараснаха, докато птиците паднаха.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.