1 млн. лв. е предвиден за подпомагане по де минимис на производители на аквакултури в бюджета за тази година. Това стана ясно по време на срещата на заместник-министрите на земеделието с представители на сектор „Рибарство“. Основна тема на дискусията бяха възможностите за подпомагане на отрасъла, който в момента е в тежко положение. Според представителите на бизнеса е добре да се помисли за държавна подкрепа и за другите подсектори (риболов и преработка).

ribi

На срещата бе обсъдена темата и за възлагане управлението на рибните ресурси в язовирите – държавна собственост и възможността за промяна в нормативната уредба. Според представителите на сектора е необходимо да бъде обмислено изменение в наредбата, като бъдат оптимизирани сроковете, за които се предоставят за стопанисване.

По време на дискусията беше поставен и въпросът за повишаване ефективността на контрола и възможни мерки за намаляване на сивия сектор в отрасъла. Заместник-министър Добрев увери, че ще се съдейства за организация на съвместни проверки, с участието на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Българска агенция по безопасност на храните и МВР. Той посочи още, че ще се проучва и възможността за промени в ИАРА, с цел подобряване на контролната дейност. Аграрният заместник-министър подчерта важността да се изпращат сигнали за нередности и на тях да се реагира своевременно, което ще допринесе за изсветляване на отрасъла.

Представителите на бранша откроиха нуждата за засилен контрол на продажбата на риба, както и при вноса. Според тях това би повлияло за намаляване на сивия сектор. Те считат още, че би било полезно обособяването на борси и тържища на продукти от риболов, което допълнително ще допринесе за подобряване на проследяемостта на предлаганите продукти.

Новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури, както и изпълнението на сегашната програма също бяха дискутирани по време на разговорите.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.