15 вторично възникнали огнища на Африканска чума по свинете сред дивата популация в страната регистрира Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Положителните проби са от изследванияте в Изпитвателната лаборатория „Екзотични и особено опасни инфекции“ и Националната референтна лаборатория.

diva-svinq

Заразата е открита в 15 области в териториалния обхват на редица ловни и горски стопанства. В област Велико Търново има получени 23 позитивни резултата в 11 горски и ловни стопанства, а в област Пловдив – 21 на териториите на 10 горски и ловни стопанства. В Смолянско и Кърджалийско болестта е открита в 21 проби, засегнати са общо 11 горски и ловни стопанства. В района на Габрово положителните проби са 13, взети в обхвата на 4 горски и ловни стопанства. В Старозагорско – 14 от района на 6 горски и ловни стопанства. 9 са в област Търговище, като са разпространени в границите на 6 горски и ловни организации. Макар и по-малко, позитивни резултати има още в областите Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Благоевград, София-град, София-област и Хасково.

Африканската чума е открита само при диви свине, затова няма определени предпазни и наблюдавани зони.

Припомняме, че по време на лов се предвижда ловците и горските служители да претърсват рисковите територии за умрели диви свине или такива с необичайно поведение. При спазване на всички изисквания за биосигурност от съмнителни и загинали животни се вземат проби и се изпращат за изследване. Разписани са правилата, които задължително трябва да се спазват при откриване на мъртва дива свиня, начините на вземане и изпращане на пробите за изследване, изискванията при групов и индивидуален лов на диви свине и др. Конкретизирани са задълженията на служителите от горските и ловните стопанства и на поделенията на БАБХ.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.