Над 16 000 км за 8 месеца – това е разстоянието, което прелетя голяма белочела гъска (Anser albifrons) маркирана от екипа на „Зелени Балкани“ в началото на месец март със сателитен предавател. Птицата беше рехабилитирана в Спасителния център и освободена на седми март в района на Атанасовско езеро, където беше останало едно от последните ята зимуващи гъски в страната. Това се оказа изключително навременно защото след по-малко от 48 часа ятото отлетя на север, съобщават от организацията.

gaska-belochela

Впечатляващ беше първият етап от миграцията, при който гъската прелетя над 1280 км прекосявайки северната част на Черно море, Азовско море и достигайки долината на река Манич в Русия достигайки скорост от над 100 км/ч и височина над 1000 м. Птицата остана в този район до края на месец март, възстановявайки силите си и трупайки резерви за следващите етапи от дългия път на североизток. В началото на април гъската се придвижи до река Урал и продължи пътя си на изток навлизайки в северен Казахстан и установявайки се около река Ишим. Миграцията на север продължи в средата на май, достигайки брега на залива Об на Карско море в района на вливане на реките Пур и Таз. По-голямата част от юни птицата прекара в Таймирския резерват на едноименния полуостров, прелитайки над 1400 км. В началото на юли гъската се установява на брега на едно от милионите тундрови езера, разположено на по-малко от пет километра от морския бряг на Северния ледовит океан. Това най-вероятно е мястото където гнезди птицата, защото напуска района чак в края на август, когато започва своята миграция на юг.

В средата на октомври вече достига обратно Казахстан, преминавайки на около 100 км западно от столицата Астана. На 4 ноември е на брега на Азовско море в близост до Мариупол в Украйна, продължавайки полета си на запад и достигайки езерото Балта Алба в Румъния през ранния следобед на следващия ден. От тогава до днес птицата се придържа в различни езера в района на окръг Бузъу. А за този период от осем месеца гъската е прелетяла над 16 000 км. Тази история илюстрира красотата и изумителната сила на природата и ни напомня, че е наш дълг да я опазваме от негативно въздействие, за да не я изгубим безвъзвратно, коментират от „Зелени Балкани“.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.