Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) успешно финализира процедурата за прилагане на принципите на регионализация при износ на българско птиче месо, продуктите от него и яйчни продукти за Япония, след близо двегодишен период на забрана във връзка със заболяването Високопатогенна инфлуенца по птиците.

pileshko-meso

Регионализацията е икономически важно условие, което дава възможност да се извършва износ на стоки от незасегнатите от заболяването области.

Премахната е забраната за внос на българско птиче месо, продукти и яйчни продукти в Япония за общо 23 области в България, които към момента са свободни от заболяването – Благоевград, Бургас, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Плевен, Разград, Русе, Шумен, Силистра, Сливен, Смолян, София – град, София, Търговище, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Ямбол.

За останалите 5 области (Добрич, Хасково, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора) забраната ще бъде вдигната след изтичане на 90-дневен срок от момента на приключване на дезинфекцията на последните засегнати ферми и в случай, че не са потвърдени други огнища на инфлуенца в тях.

БАБХ продължава комуникацията с компетентните органи на Япония за отпадане на забраната и за останалите области.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.