Общо 25 държави са засегнати от инфлуенца по птиците в ЕС и Европейското икономическо пространство и Обединеното кралство. В тях откритите огнища са 1 022 в периода между 8 декември 2020 г. и 23 февруари 2021 г. От тях са докладвани 592 огнища в птицеферми, 421 при диви птици и 9 при птици, отглеждани в плен. Това става ясно от доклада на Европейския орган за безопасност на храните.

dezinfekciq-kamion

Повечето от тези случаи са докладвани във Франция, с 442 огнища на домашни птици и 6 при диви птици. Германия е на второ място с 207 случая на диви птици и 50 огнища в птицеферми.

В Дания са докладвани 63 случая на заразени диви птици и един случай при домашни птици.

В Австрия от 4 февруари насам се откриват както вируси H5N8, така и H5N5 при някои диви птици, като лебеди, например.

Съобщени са 7 случая на вируса тип А (H5N8) при хора в Русия. Засегнатите са птичарници с асимптоматична или леко симптоматична инфекция. „Рискът от инфекция, свързан с тип A (H5N8), остава много нисък за населението като цяло в ЕС и Европейското икономическо пространство и е ниско за лицата, изложени на риск от работа. Засега няма данни за мутации с известен потенциал за зооноза“, отбелязва Европейския орган за безопасност на храните.

Като цяло рискът от по-нататъшни огнища на инфлуенца по птиците в тези страни не е елиминиран. Региони с висока гъстота на птиците са особено изложени на риск, отбелязва органът. Следователно ранното откриване на инфекции при домашните птици в рамките на установените надзорни зони и спазването на мерките за биологична безопасност са много важни.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.