FOB цените от Украйна към средата на м. март са се повишили на месечна база с около 40%. Достигнатите цени са: хлебна пшеница – 450 US$/т, ечемик – 395 US$/т, фуражна пшеница – 420 US$/т. При царевицата FOB цената е 380 US$/т. При слънчогледовото олио, FOB цените скочиха с около 45%, до 2060 US$/т. Цените не само се повишават, но и се колебаят на дневна база с 5-10%.

pchenica-zarno

По някои оценки, пълното блокиране на морската търговия от Украйна ще доведе до намаление на прогнозния експорт на пшеница за 2021/22 г. с около 4,3 млн.т, а на царевицата с около 12 млн.т.

Междувременно според IKAR, Русия се изправя пред растяща зависимост от чуждестранни семена. При царевицата, те заемат около 58% от площите, а при слънчогледа – 73%. Най-висока е при захарното цвекло – 98%, което допълнително разкрива различните последствия от войната и санкциите.

А FOB цените на палмово масло от Малайзия към м. март скочиха до рекордните 1900 $US от 1509 $US преди месец, с ръст на годишна база от почти 70%. Световната парична политика, очакванията за срив в засетите площи със слънчоглед в Украйна, по преценки от 35%, ръст в цените на петрола правят това масло алтернатива на потреблението на растителни масла, но с висока неопределеност.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.