Инспекцията по труда активизира от началото на юни контрола в селското стопанство. За целта е направен анализ на отглежданите култури на територията на отделните области. На база сезонността им регионалните дирекции „Инспекция по труда“ планират периода, в който да реализират масирани проверки на територията на дадена област.

oranjeriq

Основен акцент при проверките традиционно е законосъобразното възникване на трудовите правоотношения, тъй като селското стопанство е един от най-рисковите сектори по отношение използването на недеклариран труд. Инспекцията по труда напомня на земеделските стопани и тютюнопроизводители, че следва да наемат работна ръка по силата на трудов договор, като могат да използват всеки от регламентираните в Кодекса на труда видове договори.

Наемането на работници на еднодневни договори е само една от възможностите. Разработеният от ИА ГИТ софтуер за предоставяне на образците е създаден с цел максимално облекчаване на администрирането на този вид договори. Образците могат да се заявяват по всяко време, дори в извънработното за администрацията. Веднъж въведени в системата, данните за наетото лице могат да бъдат генерирано многократно. Системата разполага и с калкулатор, който изчислява автоматично размера на дължимия данък и осигурителни вноски за сметка на наетото лице, както и чистата сума, която то следва да получи.

От началото на годината, освен регистрираните земеделски стопани, и регистрираните тютюнопроизводители могат да наемат работници по силата на еднодневни трудови договори. Наети по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ помощник-инспектор могат да им представят възможностите на софтуера. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

За първите пет месеца на годината в селското стопанство са направени 1382 бр. проверки, при които са установени 5153 бр. нарушения. Случаите на работа без трудови договори са 54. Предоставените образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за периода са общо 97 166 бр., заявени от 899 земеделски стопани и тютюнопроизводители, основно за отглеждане на лозя – винени, ягоди, череши и маслодайна роза.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.