Коронакризата засегна силно свинефермите. От Камарата на земеделието в Горна Австрия и други браншови организации изчисляват, че от април 2020 г. са нанесени загуби в размер на 70 милиона евро. Край на огромната турбуленция на пазара на свине все още не се вижда.

svinska-parjola

Според браншовиците свиневъдната иднустрия в Австрия се нуждае от компенсация за загубите с цел защита на фермите от реална заплаха от фарити и невъзможност за препитание. Необходим е пакет от мерки в сектора.

След положителната перспектива в началото на 2020 г. приходите за свиневъдите се сринаха до „неустойчива ниска цена“ след първото блокиране заради коронавируса през пролетта. Липсващите поръчки от ресторантьорството и хотелиерството са посочени като основна причина.

Животновъдите трудно понасят загубата на доходи. Като доставчици нагоре по веригата за ХоРеКа сектора, те спешно се нуждаят от компенсация за загуба. Натрупаните загуби ще се увеличават от ден на ден. Затова се предлага пакет от мерки, отправен към правителството в страната.

  • Правителствота да отпусне ефективно обезщетение за загуба, за да смекчи щетите, които свиневъдите претърпяват като подизпълнители за ХоРеКа сектора.
  • Да стартира схемата „частно складиране“ с цел временно облекчаване на пазара и и запазване на месото, което да се реализира на по-късен етап.

Призивът на браншвите организации към политиците е да помислят за желанието на местните фермери да осигуряват храна за населението в тази трудна ситуация и не бива да се пренебрегна този важен сектор за хранителната индустрия.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.