Фуражните съставки могат да бъдат особено опасни като потенциален източник
на разпространение на вируси, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. От там дават отговор на 5 въпроса относно африканската чума по свинете и употребата на фураж в стопанството.

svine-praseta

Още от проникването на вируса на епидемичната диария по свинете в Съединените щати през 2013 г., се установи риска от инфекциозни болести по животните, пренасяни
чрез фуражите.

Каква точно роля може да играе фуражът при пренасянето на вируса на
африканската чума по свинете (ASFV) и какви са възможностите за неутрализиране на
вируса?

Чревните коронавируси по свинете, включително вирусът на епидемичната диария по свинете (PEDv) и делтакоронавирусът по свинете (PDCoV), се считат за последните
големи трансгранични болести по свинете, въведени в стадата свине в САЩ съответно
през 2013 и 2014 г. Няколко епидемиологични анализа на навлизането и бързото разпространение в нови ферми разкриха потенциалния източник на вируса като
замърсен фураж и фуражни съставки. Въпреки че има и други рискови фактори, като
например незаконно внесени продукти от свинско месо, за въвеждане на ASFV в САЩ, растителните фуражи и фуражните съставки са от особено значение поради няколко
уникални характеристики.

С икономическите загуби от навлизането на ASFV в свинските стада, оценени на милиарди долари, поради производствени загуби и смущения на пазара, значението на
предотвратяването на проникването на вируса е от голямо значение. Препоръчва се
стриктно спазване на процесите на обеззаразяване и съхранение за всички продукти, преместени от засегнатите от АЧС зони в незасегнатите райони, с цел намаляване на риска от заразяване с АЧС чрез фуражи, техните съставки и постеля.

Как да се намали рискът от африканската чума по свинете във форажите прочетете в публикацията на ЦОРХВ ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.