Африканската чума по конете (AЧК) е инфекциозно, но неконтагиозно вирусно заболяване, засягащо всички видове еднокопитни животни, причинено от орбивирус от семейство Reoviridae и характеризиращо се с промени в дихателната и кръвоносната функции. AЧК се предава от най-малко два вида насекоми от рода Culicoides. Описани са девет различни серотипа. Лабораторната диагностика на АЧК е от съществено значение откриване на заболяването. Като вирусно заболяване, лабораторната диагностика на AЧК може да се основава на идентифициране на инфекциозен вирус, нуклеинова киселина на вируса, вирусни антигени или специфични антитела, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

kon

Понастоящем вирусът на AЧК (AHSV) е ендемичен само в Африка; въпреки това, подходящи вектори съществуват извън тази зона и заразени животни или вектори могат да пренесат вируса в свободни от АЧК региони. Всички държави-членки на Европейския съюз към този момент са със статут на свободни от заболяването. Последното огнище на АЧК в Европа беше през 1990 г. в Испания.

Във връзка с мандат, получен от Европейската комисия (EК), Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ) извършва оценка на ефективността на мерките за контрол на AЧК:

  • клиничната и лабораторна диагностика заболяването;
  • продължителността на периода на мониторинг върху заболяването;
  • минималният радиус на предпазните и надзорни зони и минималната продължителност на мерките в тези зони.

Правилата на ЕС за контрол на африканската чума по конете са определени в Директива 92/35/ЕИО на Съвета. Всяко подозрение за болестта трябва да бъде докладвано от собственика на коня или ветеринарен лекар на компетентния орган, който ще приложи правилата за контрол.

Африканската чума по конете е болест, подлежаща на обявяване, съгласно Директива 82/894/ЕИО на Съвета от 21 декември 1982 г. относно уведомяването за болести по животните в рамките на ЕС, която е транспорнирана в българското законодателство в Наредба № 24 от 14.12.2005 г. за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на АЧК и за условията и реда за прилагането им /обн., ДВ, бр.6 от 20.01.2006 г., в сила от 1.05.2006 г. /, която въвежда изискванията на Директива 92/35/ЕС в националното законодателство.

В България е разработено ПРАКТИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО ЗА БОРБА С АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО КОНЕТЕ (ПРИЛОЖЕНИЕ КЪМ ЗАПОВЕД № РД 11- 166/23.01.2018 г. на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните).

Още може да прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.