niva

Брутната добавена стойност (БДС), създадена в отрасъл „Селско, горско и рибно стопанство” през 2019 година е близо 3,9 млрд. лева по текущи цени или ръст от 4,1% в сравнение с предходната година. Представя се анализ на приемането от правителството на Годишен доклад за състоянието и създаването на земеделието – Доклад за 2020 г. В този случай е направен анализ на състоянието и развитието на земеделието през миналата година, както са представени прогнозни данни за тази дата.
В сравнение с предварителните данни, през първото тримесечие на 2020 година БДС, образувано от земеделието нараства с 0,7% за година, а през второто тримесечие има свиване с 2,1%. Това говори, че през този период аграрният отрасъл остава слабо засегнат от кризата с пандемията от COVID-19 в съответствие с други сектори на икономиката.
През 2019 г. износът на селскостопанските стоки се увеличава с 11,2% спрямо предходната година. Традиционно положителното салдо в аграрната търговия нараства с 3,5% на годишна база до близо 1,1 млрд. евро. По предварителни данни, през първото полугодие на 2020 г. нетният износ на аграрни стоки от страната възлиза на 475,3 милиона. евро, с 30,1% повече спрямо същия период на 2019 г.
По схемата за директни плащания и предишна национална помощ през 2019 г. са оторизирани общо 1 693,8 млн. лева от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от националния бюджет. През годината по Програмата за развитие на селските райони с разплатени и 844,3 милиона. лева, а по Програмата за морско дело и рибарство със заплатени около 32,6 милиона. лева.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.