На провелия се онлайн Аграрен съвет на министрите на ЕС министърът на земеделието на Австрия Елизабет Кьостингер представи инициатива за подобряване на хуманното отношение към животните и по-конкретно при угояването на пуйките на ниво ЕС и се обяви против Меркосур.

„Аз се застъпвам за еднакви, задължителни минимални изисквания за помещенията за угояване на пуйки в целия ЕС. Това е единствената категория животни, за които все още няма минимални стандарти за всички държави-членки. Това поставя страни като Австрия, където има много строги разпоредби, в неравностойно положение“, изтъкна Кьостингер и призова Комисията на ЕС да разработи подходящи законодателни предложения.

puika

Въпреки че пуйките са сред третите най-често срещани видове селскостопански животни в ЕС, няма специфични минимални изисквания за площ, отглеждане и други критерии на ниво ЕС. Като част от преразглеждането на законодателството за хуманно отношение към животните, обявено в стратегията „От фермата до вилицата“, Европейската комисия трябва да включи и задължителни условия за угояването на пуйките, заяви Кьостингер.

В Австрия има 165 пуешки ферми, които произвеждат около 16 440 т пуешко месо, както се вижда от данните за 2019 г. Според Федералното министерство на земеделието, регионите и туризма животните имат значително повече място в оборите заради въведените в страната изисквания. Само Швейцария и Швеция имат подобен регламент. Всички останали страни в Европа не ограничават гъстотата на отглеждане. От 2017 г. в австрийското отглеждане на пуйки се използват само фуражи без ГМО.

Тези по-високи стандарти за хуманно отношение към животните обаче водят и до значително неблагоприятно конкурентно положение. През 2010 г. Австрия е произвела 24 000 тона пуешко месо, през 2015 г. е само 19 000 тона. В същото време потреблението на пуешко месо на глава от населението нарасна до 2,6 кг през 2019 г. Резултатът е, че около 36 000 тона пуешко месо се внасят годишно, което е повече от половината от консумираното количество в Австрия. Ситуацията при консумация извън дома е особено взривоопасна, където в момента австрийски шницел се произвежда рядко, според данни на Министерството.

Да се обозначи начина на отглеждане на използваните яйца в преработени продукти на етикетите. Това беше друга тема, която се обсъди. Както се обозначава с код яйцето в зависимост от вида на отглеждане на кокошките носачки – биологично отглеждане, свободно отглеждане, подово или в клетки, така това да се отбележи на етикета и на продукти, в които имавложени яйца.  Германия призова Европейската комисия да проучи задължителното за целия ЕС етикетиране на вида отглеждане на преработени храни, които съдържат яйца и да направи законово предложение.

Загрижеността на Германия беше приветствана от Австрия, където клетките за домашни птици са забранени без изключение от 2020 г.

„Пълната прозрачност, особено при преработените храни, е наша особена грижа. Начинът на отглеждане на пресните яйца вече е маркиран и осигурява идеалната основа за последователно етикетиране, дори и за преработени продукти. Заедно призоваваме Европейската комисия да провери бързо изпълнението на тази възможност“, каза Кьостингер.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.