НИМХ: През първото десетдневие на месеца физиологичните процеси при късните земеделски култури протичаха при поднормени температури.

grozde

През следващия седемдневен период се очаква постепенно затопляне на времето като агрометеорологичните условия ще се определят от средноденонощни температури около нормата. В полските райони от страната не се прогнозират валежи със стопанско значение. През периода голяма част от късните послки култури ще приключат фенологичното си развитие. Късните хибриди царевица ще достигнат восъчна и пълна зрелост. При винените сортове грозде ще протича узряване.

През периода условията ще позволяват прибирането на слънчогледовата реколта и освобождаването на полетата със царевични хибриди встъпили в техническа зрелост, прибиране на узрялата плодова и зеленчукова реколта. Условията ще са подходящи за извършване на сезонните почвообработки – дълбока оран, предсеитбени обработки на полетата предвидени за сеитба със зимна рапица и зимни житни култури. Периодът е подходящ за подготовка на семената от пшеница и ечемик предвидени за есенна сеитба – обеззаразяване и третиране на посевния материал срещу семеннопреносимите фитопатогени, обикновена и праховита главня, септориоза и фузариози.

До края на второто десетдневие на септември ще приключи оптималния агротехнически срок за сеитбата на зимна маслодайна рапица.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.