НИМХ: И през следващия седемдневен период се прогнозират поднормени температури, които ще поддържат покоя при зимните житни култури и ще задържат преждевременното развитие на трайните насаждения.

niva-traktor

Прогнозираните минимални стойности на температурите през първата половина от периода на места до минус 10оС са над критичните за зимните житни култури, които са във фазите трети лист и братене. Тези стойности ще представляват опасност за някои от най-напредналите в развитието си костилкови овощни видове, встъпили във фаза цветен бутон и начало на цъфтеж (бадем). Трайните насаждения в голяма част от полските райони на страната са във фазите набъбване и разпукване на пъпките.

През периода условията ще са неподходящи за извършване на сезонните агротехнически мероприятия. Високото съдържание на влага в горните почвени слоеве, вследствие на падналите валежи през първата декада на месеца ще възпрепятства  провеждането на предсеитбените почвообработки на площите, предвидени за засяване с пролетни култури. В средата на периода започва агротехническия срок за сеитбата на слънчоглед в Южна България.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.