НИМХ: Наднормените температури през повечето дни от първото десетдневие на ноември и наличието на добри и много добри влагозапаси в горните почвени слоеве създадоха благоприятни условия за протичане на началните фази от вегетацията на засетите посеви с пшеница, ечемик и зимна рапица.

pochva-motika

През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до климатичните норми, които поддържат активни вегетационните процеси при засетите есенници. При зимните житни култури, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават различни фази. Фаза поникване ще протича при засетите в началото на ноември посеви (агростанциите: Кнежа, Николаево, Силистра, Търговище, Кюстендил). Фаза трети лист ще преобладава при посевите засети през втората половина на октомври. При малка част от засетите в началото на есента зимни житни култури на отделни места в Дунавската равнина (Новачене, Павликени) ще се наблюдава и начало на фаза братене.

В средата на ноември се очаква краткотрайно застудяване и промяна в агрометеорологичните условия. Прогнозираните стойности на средноденонощните температури през втората половина от периода ще бъдат близки до биологичния минимум и ще ограничават вегетацията на зимните житни култури.

През първата половина периода валежи не се очакват и условията на много места в полските райони ще позволяват провеждане сезонните почвообработки и изоставащата сеитбата на зимните житни култури. Към момента сериозни закъснения при сеитбата на пшеницата се наблюдават в южните и югоизточните райони на страната, където наднормените валежи през октомври преовлажниха почвата в 50 см. слой.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.