НИМХ: През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време. Развитието на земеделските култури ще протича с умерени темпове, при средноденонощни температури около и малко над нормата за второто десетдневие на май.

gradushka

Очакваните валежи през периода ще поддържат добро нивото на влагозапасите в 50 и 100cm почвен слой – над 80% от ППВ. Те ще се отразят благоприятно на зимните житни култури, които са в репродуктивен стадий от развитието си и имат повишени изисквания към влагата в почвата. При пшеницата ще се осъществяват фазите: изкласяване, цъфтеж, оплождане и наливане на зърното при посевите в южните райони на страната.

При слънчогледа и царевицата ще протича листообразуване.

При лозата ще се наблюдава поява на съцветие. Тази фаза е критична за заразяване с мана (Plasmopara viticala) и оидиум (Uncinula necator). Прогнозираните чести валежи до края на второто десетдневие на май ще възпрепятстват провеждането на растителнозащитните пръскания, ще бъдат предпоставка за повишаване на инфекциозния фон от някои гъбни патогени: ръжди, септориоза и фузариоза по пшеницата; мани по зеленчуковите култури и лозата; кафяво гниене по плодовете на ранните сортове череши.

През периода не са изключва вероятността за локални градушки. Засегнатите от градушка култури при първа възможност трябва се третират с медсъдържащи фунгициди за по-бързо калциране на раните и намаляване на риска от вторични зарази.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.