През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна. Прогнозираното рязко застудяване през първата половина от периода, на места с отрицателни минимални температури, ще повиши риска за повреди по цветовете и младите завръзи на овошките, особено в западните райони на страната и Предбалкана, където не се изключва вероятността за валежи от сняг, съобщават от НИМХ.

ovoshka-cafnala

През повечето дни от периода развитието на земеделските култури ще се осъществява с по-забавени темпове, при температури значително под климатичните норми. До края на второто десетдневие се прогнозират валежи със стопанско значение (над 20-25 l/m²) и съществено подобрение на почвените влагозапаси в слоя 0-50 cm. Тези валежи ще бъдат от важно значение за нормалното протичане на началните фази от вегетацията на засетите посеви със слънчоглед и царевица. Те ще се отразят благоприятно на зимните житни култури засети в агротехнически срок, при които ще протичат критични по отношение на влагата фази – преход от братене към вретенене и фаза вретенене.

Хладното и влажно време през по-голямата част от периода ще бъде предпоставка за повишение на инфекциозния фон от редица гъбни болести по овощните култури: ранно кафяво гниене, сачмянка и струпясване по семковите видове. Условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има в едва в края на следващия период.

В началото на третото десетдневие на април е препоръчително посевите с пшеница да се обследват за появата и вредната дейност на някои неприятели като обикновената житна пиявица, пшеничният трипс, житната дървеница и при плътност на вредителите над прага на икономическа вредност да се проведе незабавно и своевременно третиране.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.