През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от нестабилно време с чести валежи и поднормени средноденонощни температури при които ще протичат вегетационните процеси при земеделските култури, съобщават от НИМХ.

niva

През периода при пшеницата и ечемика масово ще протича фаза вретенене, а на отделни места в Дунавската равнина ще се наблюдава братене и преход от братене към вретенене. В тези фази посевите трябва да се обследват за появата, плътността и степента на развитие на някои иконимически важни болести и неприятели – брашнеста мана, обикновена житна пиявица и обикновен житен бегач. При зимната рапица ще се осъществяват образуване на разклонения и поява на цветните пъпки. При трайните насаждения наблюдаваните фази ще са от набъбване и разпукване на пъпките до цъфтеж и разлистване. В началото на периода в котловинните и високите полета на Западна България има вероятност за отрицателни минимални температури и създаване на условия за образуване на слани и нанасяне на повреди по овощните видове.

Честите, на места и значителни валежи през периода ще ограничават възможностите за работа на полето и извършването на сезонните агротехнически дейности – предсеитбени почвообработки на полетата и сеитбата на пролетните култури (царевица и слънчоглед). Нестабилното време ще възпрепятства и провеждането на растителнозащитните пръскания при земеделските култури.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.