Наднормените температури през второто десетдневие на декември удължиха вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата в по-голямата част от източните и южните райони. Падналите повсеместни валежи през първата половина от месеца от порядъка на 50-60 l/m², а на отделни места в Североизточна и Южна България над 100 l/m² (Силистра – 105 l/m², Хасково – 109 l/m², Кърджали – 146 l/m², Стара Загора – 106 l/m²), рязко увеличиха влагозапасите в 50 cm почвен слой и в края на есента при зимните житни култури беше преодолян дефицита на влага в горните почвени слоеве. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

pole

През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от меко за сезона време. Условия за протичане на забавена вегетация при есенниците ще има в южните райони и по Черноморското крайбрежие.

Краткотрайно застудяване и промяна в агрометеорологичните условия се очаква в началото на третото десетдневие на декември. През втората половина от периода прогнозираните стойности на средноденонощните температури ще се задържат под биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури и зимната рапица.

Пшеницата и ечемикът ще встъпят в зимата в различни фенологични фази. Засетите в агротехнически срок посеви ще зимуват във фаза братене (Бъзовец, Новачене, Павликени, Търговище, Сандански, Пазарджик, Карнобат, Д.Чифлик). Фаза 3-ти лист преобладава при засетите през първата половина на ноември посеви, а фаза поникване и начално листообразуване – при късно засетите, в края на ноември зимни житни култури. В много добро е състояние са братилите посеви с пшеница в Дунавската равнина и в крайните североизточни райони на страната.

В началото на периода валежи не се очакват и условията ще позволяват приключване на есенните растителнозащитни дейности. В южните райони следващият период е подходящ за извършване на предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури (грах, моркови, спанак, магданоз и др.). Продукцията от засетите в края на есента моркови се реколтира близо месец по-рано в сравнение с тази – от пролетната сеитба.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.