В края на второто и началото на третото десетдневие на март 2021 г. агрометеорологичните условия отново ще се определят от променливо време с чести валежи. Падналите количества през предходния период, на места между 40-60 l/m2, в отделни райони на Северна България – Враца, Лом, Оряхово, Кнежа, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе и Силистра ограничаваха възможностите за извършване на сезонните агротехнически дейности, съобщават от НИМХ.

nasajdeniq-niva

През следващите седем дни се прогнозират температури по-ниски от нормата за периода. Средните им денонощни стойности ще останат под биологичния минимум, необходим за протичане на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата. При пшеницата и ечемика ще се наблюдава масово фаза братене. На отделни места, в най-южните части от страната при есенните посеви ще се наблюдава преход от братене към фаза вретенене. При овощните видове ще протича набъбване и разпукване на пъпките и цъфтеж. В началото и в края на периода в Северна България и високите полета от северозападната част на страната се прогнозират критични минимални температури на въздуха и възможни повреди по ранно цъфтящите костилкови видове, встъпили във фаза цъфтеж.

Валежите през периода ще увеличават почвените влагозапаси в едно- и двуметровия слой на почвата. Високата влажност в коренообитаемия почвен слой при есенните посеви ще създава риск за повреди от преовлажнение и затормозяване растежа на културите. Условията ще възпрепятстват извършването на агротехническите мероприятия за периода – предсеитбени почвообработки и сеитбата на слънчоглед, предцъфтежни третирания при трайните насаждения.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.