НИМХ: В края на изтеклия период на места в полските райони от страната бяха регистрирани отрицателни минимални температури и слани (Велико Търново, Разград, Шумен, Казанлък, Елхово, Карнобнат и Хасково), което повиши риска от повреди за младите завръзи и цветовете на овощните видове. Падналите повсеместни и значителни валежи през второто десетдневие на април между 20-50 l/m2увеличиха нивата на почвените влагозапаси.

niva-pole-zarno

През следващия седемдневен период се прогнозира повишение на температурите и подобрение на условията за вегетацията на зимните житни култури и засетите посеви със слънчоглед и царевица. При пшеницата и ечемика ще протичат фазите братене (Кнежа, Кюстендил), преход от братене към вретенене и вретенене (Долни чифлик, Силистра, Бъзовец, Новачене, Николаево, Павликени, Сандански). При овощните видове ще се наблюдава цъфтеж и образуване на завръзите. В лозовите масиви ще протича разпукване на пъпките и развитие на първи – трети лист (агростанции Кнежа и Сандански). При засетите царевица и слънчоглед ще се наблюдава поникване и начало на листообразуване.

През следващия период в много райони от страната се прогнозират превалявания от дъжд, които временно ще ограничават възможностите за извършване на сезонните дейности – растителнозащитни пръскания в трайните насаждения (срещу ранно кафяво гниене, сачмянка и струпясване) и есенните посеви (срещу житна дървеница, обикновена житна пиявица), почвообработки и сеитба на късни пролетни култури. През периода критични минимални температури за овощните видове не се прогнозират.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.