В края на седмицата в някои райони от страната паднаха валежи между 10 – 30 l/m2 (Кнежа – 34 l/m2, Благоевград – 24 l/m2, Враца – 20 l/m2, София – 19 l/m2, Чирпан – 13 l/m2), които подобриха условията на почвено овлажнение. Но предвид продължителното лятно засушаване те бяха без особено значение за част от късните земеделски култури, които преждевременно приключиха развитието си.

slanchogled

През седемдневния период 27.08. – 2.09. вегетационните процеси при селскостопанските култури ще протичат при средноденонощни температури около климатичните норми. През по-голямата част от периода агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време с валежи в много райони от страната. Към края на период вероятността за валежи намалява. При късните хибриди царевица ще протича млечна зрелост, а при средно късните – восъчна зрелост. В голяма част от полските райони на страната при слънчогледа ще се наблюдава техническа зрелост (при реколтиране на семената оптималната влажност за дългосрочно и безопасно съхранение на продукцията трябва да е 8 – 9%). Ранните бели винени сортове ще достигнат технологична зрелост.

В районите, където се очакват валежи (Западна и Централна България и на места в североизточните райони) почвените влагозапаси в орния слой ще се увеличат и ще се създадат условия за по-качествено провеждане на дълбока оран и предсеитбени почвообработки на полетата предвидени за засяване със зимна рапица. В края на август започва да тече оптималния агротехнически срок за сеитба на маслодайната култура.

Честите превалявания ще ограничават възможностите за провеждане на растителнозащитните пръскания при зеленчуковите култури за късно есенно производство.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.