НИМХ: До края на октомври и началото на ноември в по-голямата част от полските райони условията ще позволяват провеждането на сезонните почвообработки и изоставащата сеитба на зимните житни култури. Изключения ще има на места в Южна България, където през второто десетдневие на октомври бяха регистрирани валежи до и над 100l/m² (Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали, Ст. Загора, Чирпан), което доведе до преовлажнение на почвата в 50 сm слой.

seitba

В края на октомври изтичат сроковете за сеитбата на пшеницата в североизточните райони и по Черноморското крайбрежие. Значителна част от предвидените площи за зимни житни култури ще бъдат засети през ноември, след агротехническите срокове. Обективни причини за закъсненията при сеитбата на пшеницата са продължителното засушаване и последвалите наднормени октомврийски валежи.

През следващия седемдневен период развитието на засетите до момента зимни житни култури ще се осъществява с умерени темпове. През периода при посевите засети през третото десетдневие на октомври ще протича фаза поникване. На места в Дунавската равнина (агростанция Новачене) при най-рано засетите, в началото на есента, посеви с пшеница ще се наблюдава формиране на 2-3 лист.

През повечето дни от периода условията ще бъдат подходящи за прибиране на реколтата от есенно-зимните сортове овошки, за освобождаване на площите от късните окопни култури. Следващият период е подходящ срок за засаждане на малини и френско грозде (касис).

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.