НИМХ: В началото на април на места в полските райони от страната паднаха валежи между 10-20 l/m2 (Карнобат – 10 l/m2, Ловеч – 11 l/m2, Казанлък – 12 l/m2, Кюстендил – 12 l/m2, Враца – 14 l/m2, София – 17 l/m2, Шумен – 18 l/m2, Добрич – 20 l/m2, Русе – 21 l/m2) и подобриха почвеното овлажнение и условията за развитие на земеделските култури.

pshenica-darvo

През следващия седемдневен период вегетационните процеси при зимните житни култури и началните етапи от развитието на засетите до момента пролетници ще се осъществяват при средноденонощни температури около и над нормата. През периода при пшеницата и ечемика ще се наблюдава масово фаза братене. В отделни райони от Дунавската равнина ще се осъществява преход от братене към вретенене, а на места в Южна България (агростанции Любимец и Хасково) ще протича начало на фаза вретенене. При рапицата ще протича образуване на разклонения. При овощните видове ще се наблюдават фазите разпукване на пъпките, бутонизация и цъфтеж. При лозата ще протича сокодвижение и набъбване на пъпките. В началото на втората половина от периода на места в полските райони се прогнозират отрицателни минимални температури и риск от евентуални повреди за овошките встъпили във фаза цъфтеж.

През периода в районите от Източна и Централна България, където се прогнозират валежи със стопанско значение условията ще ограничават възможностите за провеждане на сезонните мероприятия – почвообработки и сеитбата на пролетни култури, предцъфтежни пръскания при трайните насаждения.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.