През първото десетдневие на април агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми. Прогнозираните наднормени топлинни условия ще ускорят вегетационните процеси при зимните житни култури и голяма част от посевите в полските райони ще встъпят масово във фаза вретенене. При рапицата ще се наблюдава образуване на разклонения и начало на фаза бутонизация, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

seitba

През повечето дни от десетдневието съществени валежи не се очакват и условията на много места в страната ще позволяват провеждане на предсеитбените обработки и сеитбата на слънчогледа. През първото десетдневие на април е агротехническия срок за сеитбата на слънчоглед в Северна България.

В края на първото и началото на второто десетневие се прогнозира понижение на температурите, лабилизиране на времето и съществена промяна в агрометеорологичните условия. През този период се очакват значителни валежи и повишение на почвените влагозапаси и в двуметровия слой. В началото на пролетта в по-голямата част от полските райони почвените влагозапаси при пшеницата в еднометровия слой достигнаха нива над 90% от ППВ. Изключения има на места в източните райони – агростанции Разград, Долни чифлик, Сливен, където нивото на влагозапасите е по-ниско – под 80% от ППВ.

През второто десетдневие на април развитието на земеделските култури ще се осъществява с по-забавени темпове, при поднормени топлинни условия. В края на десетдневието се прогнозира повишена вероятност за образуване на слани, което трябва да се има предвид при закаляване на зеленчуковия и тютюнев разсад. Прогнозираните минимални температури, на места до минус 2-3ºС, при по-продължително задържане ще бъдат критични за цветовете и младите завръзи на овошките.

В началото на третото десетдневие се очаква затопляне и в полските райони почвените температури в десетсантиметровия слой ще достигат подходящи стойности за сеитбата на царевица за зърно.

През третото десетдневие вегетацията на земеделските култури ще се осъществява с умерени темпове при температури близки до климатичните норми. През този период при зимните житни култури ще протича преход от фаза вретенене към изкласяване и фаза изкласяване. При рапицата ще преобладава фаза цъфтеж.

През април честите валежи ще бъдат предпоставка за повишение на инфекциозния фон от редица гъбни болести по овошките – ранно кафяво гниене, струпясване, сачмянка, къдравост по прасковата и др. По-подходящи условия за провеждане на растително защитни пръскания при овощните култури ще има през повечето дни от първото и през първата половина от третото десетдневие.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.