След краткотрайното застудяване в началото на март, през повечето дни от първата половина от месеца агрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до климатичните норми и до биологичния минимум, необходим за развитието на зимните житни култури. През този период условия за протичане на вегетация при есенниците ще се създават в южните райони на страната. Това съобщават от НИМХ.

ovoshki-qnuari

Съществено повишение на температурите и активизиране на вегетационните процеси при зимните житни култури и трайните насаждения се прогнозира през втората половина от второто десетдневие.

През третото десетдневие развитието на земеделските култури ще се осъществява с по-ускорени темпове, при наднормени топлинни условия. В края на месеца при пшеницата и ечемика ще протича масово фаза братене и преход към фаза вретенене при посевите в част от южните и югоизточните райони на страната. При рапицата, зимувала във фаза розетка, ще протича масово формиране на разклонения.

През март при овощните култури ще се наблюдават различни фази – от набъбване и разпукване на пъпките до фазите цветен бутон и цъфтеж при раноцъфтящите костилкови видове – бадем, кайсия, праскова, в южните райони и на места в Дунавската равнина, където наднормените температури през февруари провокираха преждевременно развитие при овошките.

През март прогнозираните минимални температури, до минус 7°С, ще представляват опасност за най-напредналите в развитието си овощни култури във фазите бутонизация и цъфтеж.

Очакваните валежи през март, близки до нормата за месеца, ще увеличават почвените влагозапаси и в двуметровия слой. В края на февруари в по-голямата част от полските райони почвените влагозапаси при зимните житни култури в еднометровия слой бяха с нива близки до ППВ (пределна полска влагоемност). Изключение имаше на места в Дунавската равнина – агростанции: Бъзовец, Новачене, Павликени и югоизточните райони – агростанции: Сливен, Карнобат, Долни чифлик, където влагозапасите при пшеницата в еднометровия почвен слой бяха под 90% от ППВ.

През март подходящи условия за провеждане на сезонните агротехнически дейности: предсеитбени обработки и сеитбата на ранните и средноранните пролетни култури (фий, овес, пролетен ечемик, грах); профилактични предцъфтежни третирания при овошките срещу редица болести – ранно кафяво гниене, сачмянка, къдравост по прасковата, струпясване и др., ще има през повечето дни от първото и през втората половина от третото десетдневие.

Прогнозираните чести валежи през второто и през първата половина от третото десетдневие на март ще поддържат високо съдържанието на влага в горните почвени слоеве и по тази причина на места в южните райони ще бъдат пропуснати агротехническите срокове при сеитбата на слънчогледа. Оптималният срок за засяване на слънчогледа в Южна България настъпва в периода 15-20 март, а в Дунавската започва в средата на трето десетдневие (25.03–5.04) на месеца.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.