НИМХ: През първото десетдневие на юни агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време.В началото на месеца се прогнозират значителни валежи и подобрение на влагозапасите в 50 и 100 сm почвен слой. В по-голямата част от страната почвените влагозапаси при пролетните култури ще достигат нива до, а в Дунавската равнина – и над 80-85% от ППВ. По-ниска ще остане влагозапасеността на почвата в част от източните и южните райони, където майските валежи бяха  по-малко, на места под 50-60% от месечните норми – Гоце Делчев, Сливен, Стара Загора, Варна, Карнобат, Бургас, Ахтопол.

dajd

В началото на юни развитието на земеделските култури ще се осъществява с по-забавени темпове, при хладно за сезона време. През първото десетдневие при пшеницата ще протича наливането на зърното и фаза млечна зрелост. В края на десетдневието при ечемика на отделни места в южните райони ще се наблюдава и восъчна зрелост – Сандански.

През второто десетдневие се прогнозира подобрение и нормализиране на топлинните условия. През десетдневиетоечемикът ще приключи развитието си. При рапицата ще протича фаза узряване.

През третото десетдневие развитието на земеделските култури ще се осъществява при температури близки до климатичните норми. През този период при пшеницата в полските райони ще се наблюдава восъчна зрелост.

В края на юни част от пролетните култури ще встъпят в репродуктивни фази от развитието си. При ранните хибриди царевица ще се наблюдава фаза изметляване, а при слънчогледа засят в агротехнически срок – начало на фаза цъфтеж.

През повечето дни от месеца високата атмосферна влажност ще поддържа благоприятни условията за развитие редица гъбни болести: струпясване, сачмянка и брашнеста мана по овошките; мани по зеленчуковите култури и лозите и др. При лозата междуфазният период цъфтеж на ресите – формиране на завръз с големина на грахово зърно е критичен за заразяване с мана и оидиум. По-подходящи условия за провеждане на изключително важните растителнозащитни пръскания има през първата половина от второто и през третото десетдневие на юни.

През месеца остава повишена вероятността за градушки. При повреди от градушка засегнатите овощни и зеленчукови култури е желателно при първа възможност да се третират с медсъдържащи фунгициди.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.