През изтеклата седмица паднаха повсеместни валежи, с количества между 20-50 l/m2 в повечето райони на страната. Сумите на валежите за първото десетдневие на декември са по-големи от климатичната норма с два до пет пъти. Изключение правят само някои райони на Централна България – Пловдив, Ловеч и Монтана. Наднормените валежи подобриха условията за влагонатрупване в дълбоките почвени слоеве.

dajd

За 11-17 декември агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време. Прогнозираните валежи на много места в полските райони на страната ще увеличат почвените влагозапаси в дълбочина. В Източна България прогнозираните стойности на средните температури (около 10оС) ще надвишават биологичния минимум, необходим за протичането на вегетационните процеси при зимните житни култури и зимната рапица. В останалата част от страната температурите ще бъдат по-ниски, около биологичния минимум. Критични, отрицателни стойности на температурите не се прогнозират.

През периода при зимните житни култури (пшеница и ечемик) ще се наблюдават различни фенологични фази – 1-3 лист и братене. В Северна България и районите от източната част на страната ще преобладава фаза братене (Павликени, Новачене, Бъзовец, Карнобат, Долни чифлик). При зимната рапица също ще се наблюдават различни фази – листообразуване и фаза розетка (агростанции Сливен и Пловдив).

Честите валежи през периода ще ограничават възможностите за провеждане на сезонните почвообработки и растителнозащитните пръскания при трайните насаждения.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.