Европейската комисия излезе с доклад за селскостопанските перспективи на ЕС за 2021-31 г. В доклада се предвижда повишаването на здравната осведоменост да повиши консумацията на плодове и зеленчуци, докато промяната в начина на живот и предпочитанията ще повлияе на лозаро-винарския сектор. Изменението на климата ще остане предизвикателство за зехтина. По отношение на виното се очаква производството да намалява с 0,3% годишно и да достигне 148 млн хектолитра през 2031 г. Това се дължи на спад на добивите, само частично компенсиран от използвнето на нови сортове, по-приспособени към изменението на климата.
Предвижда се потреблението в ЕС да достигне 22 литра на глава от населението през 2031 г. – спад от 0,4 литра в сравнение с 2020 г. Виненият сектор се адаптира към променящия се начин на живот, който се ускори поради пандемията Covid-19 – напр. нарастващо търсене на биологични вина, но също и ново поведение като консумация на повече вино у дома. Освен това се наблюдава и ново поколение потребители, които увеличават търсенето на вина с по-ниско алкохолно съдържание и пенливи вина. До 2031 г. производството на домати ще намалее с 0,4% годишно и ще достигне 6,3 млн тона. Това се дължи главно на силния спад на зимното производство в Испания и преминаването към по-малки по размер домати, но с по-висока добавена стойност. Производството на домати за преработка ще остане стабилно – около 10,4 млн тона. Потреблението на пресни домати ще остане стабилно – 15 кг на глава от населението. Потреблението на домати за преработка също ще бъде стабилно – 18 кг на глава от населението през 2031 г. Производството на праскови и нектарини ще намалява с 0,4% годишно, достигайки 2,9 милиона тона през 2031 г. Това се дължи на намаляването на специализираните площи. Прасковите и нектарините губят дял от общата кошница с плодове, което води до по-ниска консумация, прогнозирана на 6,4 кг на глава от населението. Общото производство на ябълки ще остане стабилно до 2031 г. – 11,1 млн тона. Това е резултат от намаляването на обработваемите площи, компенсирано с увеличаване на добивите чрез нови сортове и подобрено агрономично управление. Потреблението се предвижда да достигне 7,6 млн тона пресни ябълки (нарастване с 0,6% годишно и достигане до 15 кг на глава от населението) и 3,6 млн тона за преработка през 2031 г. Производството на портокали се очаква да достигне 6,5 млн тона до 2031 г., което е увеличение от 0,3% годишно. Благодарение на консумацията на прясно изцедени портокалови сокове в супермаркети, кафенета и ресторанти, потреблението на портокали нараства и ще достигне 13,3 кг през 2031 г. (+0,5 кг на година) на глава от населението. Това са само част от прогнозите от доклада за селскостопанските перспективи на Европейския съюз за 2021-31 г.