НИМХ: През второто десетдневие на ноември агрометеорологичните условия поддържаха активна вегетацията на зимните житни култури и зимната рапица. Развитието им протичаше при наличието на добри почвени влагозапаси и температури около климатичните норми. През следващия седемдневен период прогнозираните стойности на средноденонощните температури ще надвишават биологичния минимум необходим за протичане на вегетационните процеси при засетите есенни посеви.

niva

През периода в зависимост от сеитбените дати при пшеницата и ечемика ще протичат различни фенологични фази. В част от полските райони на страната при зимните житни култури ще се наблюдава фаза трети лист, а на отделни места и преход към братене. Фаза поникване и начало на листообразуване ще се осъществява при късно засетите до средата на ноември посеви. При малкото засети в агротехнически срок зимни житни култури ще протича братене.

През първата половина на периода условията ще позволяват извършване на сезонните почвообработки, провеждане на зимни растителнозащитни пръскания и фитосанитарни дейности при трайните насаждения, обследване на есенните посеви за степента на нападение от вредители. През втората половина от периода агрометеорологичните условия ще се определят от променливо време. На места в Северна България и в източните райони се прогнозират валежи, които временно ще ограничават възможностите за провеждане на агротехническите дейности.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.