НИМХ: През втората половина от второто десетдневие на януари агрометеорологичните условия се определяха от средноденонощни температури около, а на много места в Северна Бълхария и над климатичните норми, но стойностите им не надвишаваха биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при земеделските култури.

snqg-niva

През следващия седемдневен период се очаква промяна в агрометеорологичните условия. Прогнозират се поднормени стойности на температурите, които ще поддържат в покой трайните насаждения и зимните житни култури. През периода на места в котловините се прогнозират минимални температури до -12оС, които при по-продължително задържане в условия без снежна покривка представляват опасност за къснозасетите есенни посеви, намиращи се в начални етапи от развитието си – поникване и начално листообразуване. При пшеницата и ечемика наблюдаваните фази ще са братене (агростанции Новачене, Павликени, Ямбол, Любимец, Пловдив, Пазарджик, Долни чифлик, Карнобат), трети лист (агростанции Кнежа, Николаево, Търговище, Хасково, Кюстендил), поникване и начало на листообразуване (агростанции Бъзовец, Сливен, Чирпан).

През периода прогнозираното студено и ветровито време с превалявания от сняг ще ограничава възможностите за работа на полето и извършване на зимните санитарно-хигиенни мероприятия и резитби при овощните видове.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.