През тази седмица средноденонощните температури бяха със стойности близки до климатичната норма и поддържаха в покой зимните посеви с пшеница, ечемик и рапица. Преовлажнените земеделски площи в някои райони от страната като Ямбол, Сливен, Пазарджик, Кюстендил и отрицателните температури създадоха условия за образуване на ледена кора и нанасяне на повреди в различна степен по неукрепналите житни култури, съобщават от НИМХ.

pchenica-pole

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време. През първата половина се прогнозират средноденонощни температури със стойности около и над биологичния минимум, необходим за протичане на вегетационните процеси при зимните житни култури. До края на периода се очаква понижение на температурите и нормализиране на условията, които ще запазят покоя при пшеницата и ечемика. През периода при зимните житни култури ще преобладават фенофазите братене и трети лист. При късните посеви, засети извън агротехническите срокове ще се наблюдава начало на листообразуване. Периодът е подходящ за подготовка в стопанствата на азотните торове нужни за подхранването на есенниците и трайните насаждения през февруари, преди започване на активната вегетация при културите.

В дните без превалявания, условията ще са подходящи за провеждане на зимните резитби и фитосанитарните дейности в лозовите и овощните масиви. При извършване на фитосанитарните резитби е необходимо инструментите да се дезинфекцират с формалин или спирт, а получените по-големи отрези от дебелите клони да се замазват с овощарска замазка.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.