След краткотрайното захлаждане в началото на следващия период през втората половина от третото десетдневие на април се прогнозира подобрение на топлинните условия и активизиране на вегетационните процеси при земеделските култури. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

nasajdeniq-niva

Развитието на зимните житни и засетите пролетни култури ще протича при наличие на оптимални почвени влагозапаси – следствие от падналите значителни валежи през първото и второто десетдневие на април, надвишили в по-голямата част от страната, Плевен – 54l/m2, Ловеч – 55l/m2, В.Търново – 58 l/m2 , Шумен – 61 l/m2, Русе – 50l/m2, Добрич – 55l/m2, Варна – 59l/m2, София – 74l/m2, Пловдив – 73l/m2, Хасково – 75l/m2, Ст.Загора – 89l/m2, Чирпан – 83l/m2, Сливен – 88l/m2, Карнобат – 73l/m2, Бургас – 83l/m2 месечните норми, с изключение на места в Дунавската равнина, Видин, Силистра.

В края на април при пшеницата ще се наблюдават фазите: вретенене, преход към изкласяване и начало на фаза изкласяване. През този междуфазен период пшеничните посеви трябва да се обследват за появата, числеността и вредата дейност на някои икономически важни неприятели: вредната житна дървеница, обикновената житна пиявица и пшеничния трипс.

През периода при зимната рапица ще протича масово фаза цъфтеж.При засетите посеви със слънчоглед и царевица ще преобладава фаза поникване.

Прогнозираните валежи в началото и в края на периода ще възпрепятстват провеждането на растителнозащитните пръскания, ще бъдат предпоставка за повишение на инфекциозния фон от редица гъбни болести: струпясване по семковите овощни видове (ябълка, круша); ранно кафяво гниене и сачмянка по костилковите; септориоза и листна ръжда по пшеницата.

През последната седмица от април критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират. В полските райони температурата на почвата в 10 сm слой ще достига подходящи стойности за сеитбата на топлолюбивите пролетни култури (памук, фъстъци, дини, пъпеши).

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.