Наднормени валежи през декември, в по-голямата част от полските райони на страната, увеличиха съдържанието на вода в почвата. В резултат на това, в петдесетсантиметровия почвен слой влагозапасите достигнаха тези при ППВ, а в еднометровия влагозапасеността достига до 80-90% от ППВ. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

snqg-niva

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време. В началото на периода се прогнозират наднормени температури със средноденонощни стойности около и над биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури и зимната рапица. В средата на периода ще настъпи промяна в агрометеорологичните условия когато се прогнозират валежи от дъжд и сняг и понижение на температурите.

През периода при зимните житни култури ще се наблюдават различни фенологични фази, в зависимост от сеитбените дати. При посевите засети в агротехнически срок, в Дунавската равнина ще преобладава масово фаза братене. В отделни райони при пшеницата и ечемика, там ще се наблюдава фаза трети лист. Посевите засети извън агротехническите срокове ще се намират в начало на листообразуване (1-3 лист). При рапицата наблюдаваните фенологични фази ще са листообразуване и фаза розетка. През периода критични минимални стойности на температурите за неукрепналите посеви не се прогнозират.

Очакваните валежи през периода ще ограничават възможностите за провеждането на почвообработки и зимните растителнозащитни пръскания при трайните насаждения.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.