В края на август на места в полските райони от страната – Велико Търново, Сливен, Кнежа, Драгоман, Плевен, Свищов, Разград, Пазарджик, Благоевград, Стара Загора, Враца паднаха валежи между 15-25 l/m2, които макар и ненавременни за късните пролетни култури подобриха условията на почвено овлажнение в обработваемия орен слой, след задълбочилото се лятно засушаване, съобщават от НИМХ.

seitba

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време. Температутните условия ще се определят от средноденонощни температури под климатичните норми. Прогнозираните валежи със стопанско значение в средата на периода предимно в районите от Югозападна България ще подобрят повърхностното почвено овлажнение. През периода при среднокъсните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. При късните хибриди ще протича млечна зрелост и преход към восъчна. При късните зеленчукови култури и трайните насаждения ще протича узряване на плодовете.

През периода в районите, където се очакват валежи и подобрение на почвеното овлажнение условията ще позволяват качественото провеждане на сезонните почвообработки и сеитбата на зимната рапица. Влажното време ще е предпоставка за развитие и заразяване с късно кафяво гниене по плодовете на овошките и сиво гниене по зреещата гроздова реколта. Ветровитото време и преваляванията ще ограничават възможностите за извършване на растителнозащитните пръскания.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.