Падналите повсеместни валежи през изтеклия седемдневен период, на много места в Северна и Южна България (Велико Търново, Свищов, Русе, Разград, Силистра, Варна, Шабла, Добрич, Елхово, Карнобат, Кърджали, Хасково, Чирпан) между 15-30 l/m2, създадоха условия за подобрение на почвените влагозапаси. Настъпилото застудяване доведе до затихване, а в районите с образувала се снежна покривка с височина между 5-15 cm в Северна България и Софийското поле и до прекратяване на вегетационните процеси при зимните житни култури и зимната рапица, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

niva

През следващия седемдневен период се прогнозира промяна в агрометеорологичните условия и повишение на температурите. В източната половина от страната средноденонощните им стойности ще са над биологичния минмимум за посевите с пшеница, ечемик и рапица и там ще се наблюдава слабоизразена вегетация. Въпреки наднормените температури за сезона промяна във фенологичното състояние на културите не се очаква. При пшеницата и ечемика ще се наблюдават различни фенологични фази – братене, фаза трети лист и начало на листообразуване при къснозасетите посеви след агротехническите срокове. В Южна България (агростанции Сливен, Пловдив) при рапицата ще се наблюдава фаза розетка, която осигурява успешното презимуване на културата. Критични минимални стойности на температурите за селскостопанските култури не се прогnозират.

През повечето дни условията ще позволяват извършването на сезонните почвообработки (дълбока оран на площите предвидени за пролетни сеитби) и фитосанитарните дейности при трайните насаждения. В средата на периода се прогнозират повсеместни валежи и подобрение на почвеното овлажнение.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

One thought on “Агропрогноза за 4-10 декември”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.