НИМХ: През следващия седемдневен период се очаква съществено повишение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. До края на първото десетдневие на февруари прогнозираните стойности на средноденонощните температури ще надвишават значително климатичните норми, но в по-голямата част от полските райони ще бъдат в граници, които ще запазят в покой зимуващите земеделски култури. Изключения се очакват в края на периода на места в северозападната и централната част на Дунавската равнина. В тези райони в края на първото десетдневие а февруари се прогнозират максимални температури до 12-13°С и средноденонощни – близки до биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

nasajdeniq-zarno-niva

През периода повишеното съдържание на влага в горните почвени слоеве, вследствие падналите валежи от дъжд и сняг в началото на февруари, ще възпрепятства подхранването на есенните посеви с азотни минерални торове. Условията през повечето дни от периода ще бъдат подходящи за извършване на резитби в лозовите и овощните масиви. Лозите преди резитбите е желателно да се обследват за болестта екскориоза (Phomopsisviticola). Нападнатите от патогена леторасти трябва да се отстраняват и унищожават, а инструментите – дезинфекцират.

В края на първото десетдневие на февруари прогнозираните наднормени температури ще позволяват провеждането на зимни растително-защитни пръскания при овощните култури срещу зимуващите форми на някои патогени (къдравост по прасковата, ранно кафяво гниене, мехурки по сливата, гъбна сачмянка) и вредители.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.