През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от неустойчиво време. Вегетацията при земеделските култури ще протича при температури близки до климатичните норми. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

vreme-nasajdeniq

В края на май и началото на юни на много места в полските райони от страната паднаха повсеместни валежи със стопанско значение и подобриха условията за развитие на зимните житни и пролетни култури. Значителни количества бяха регистрирани в част от Дунавската равнина и на места в западните райони – Кнежа – 45l/m2, Враца – 45l/m2, Кюстендил – 47l/m2, Лом – 49l/m2, Силистра – 77l/m2. В югоизточните райони тези валежи доведоха до преодоляване на формиралия се дефицит на почвена влага в горните почвени слоеве – Ямбол, Сливен, Карнобат и Чирпан.

През периода при пшеницата ще се наблюдава наливане на зърното и фаза млечна зрелост. При ечемика ще протича млечна зрелост, а в южните райони и фаза восъчна зрелост – агростанция Сандански. При пролетните култури ще продължава нарастването на вегетативната маса. При лозата ще се наблюдава фаза цъфтеж. При ранните и средноранните сортове череши ще протича узряване на плодовете.

Преваляванията ще ограничават възможностите за провеждане на растителнозащитните пръскания срещу мана по лозата и зеленчуковите култури, струпясване и кафяво гниене при овошките, срещу вредната житна дървеница в посевите със зимни житни култури. През втората половина от периода остава вероятността за градушки и локални валежи, които крият опасност от нанасяне на щети по селскостопанските култури. Голям е рискът от полягане на посевите с пшеница и ечемик.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.