НИМХ: През първата половина от следващия седемдневен период вегетационните процеси при зимните житни култури и зимната рапица ще протичат с ускорени темпове при наднормени топлинни условия. В края на периода се прогнозира лабилизиране на времето и промяна в агрометеорологичните условия. Очаква се понижение на температурите, но стойностите им ще останат над биологичния минимум, необходим за вегетацията на засетите пшеница, ечемик и рапица.

oran-niva

През периода при пшеницата и ечемика, в зависимост от сеитбените дати ще протичат различни фази – при рано засетите посеви -през октомври, ще се наблюдава листообразуване и фаза трети лист. При по-късните посеви със зимни житни култури,засети в началото на ноември ще протича поникване. При рапицата ще се осъществява листообразуване. Падналите повсеместни, наднормени валежи през октомври осигуриха необходимата влага в почвата за нормалното протичане на началните етапи от развитието на есенните посеви.

През периода съществени валежи не се прогнозират и условията ще бъдат подходящи за извършване на сезонните агротехнически дейности – провеждане на дълбока оран и предсеитбени почвообработки, довършване сеитбата на зимните житни култури. Условията ще позволяват провеждане на фитосанитарните мероприятия в трайните насаждения и третиране на засегнатите овошки от струпясване, бяла ръжда, къдравост и др. Периодът е подходящ за засаждане на млади овощни дръвчета.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.