През изтеклата седмица развитието на земеделските култури протичаше с ускорени темпове при наднормени температури. В началото на следващия период агрометеорологичните условия отново ще се определят от високи стойности на дневните температури. До края на първото и в началото на второто десетдневие на месец май се очаква нормализиране на топлинните условия, което ще нормализира и темпове на развитие на селскостопанските култури. Информацията е на НИМХ.

kosheri-rapica

При пшеницата и ечемика ще протичат фазите – вретенене, начало на изкласяване и изкласяване. На места в Южна България при ечемика ще се наблюдава фаза цъфтеж. При зимната рапица ще протичат фазите цъфтеж, образуване и нарастване на шушулките. При овощните видове ще се осъществява разлистване и формиране на завръзите. При лозата ще протича развитието на 1 – 3 лист. При засетите пролетни култури – царевица и слънчоглед ще се наблюдава поникване и листообразуване.

В средата на периода на места има вероянтост за образуване на слани и възможни повреди по пролетните и зеленчуковите култури намиращи се в ранни фази от развитието си. През периода овлажнението на обработваемия почвен слой ще позволява довършване сеитбата на царевица за зърно. През повечето дни съществени валежи не се прогнозират и агрометеорологичните условия ще са подходящи за извършването на сезонните агротехнически дейнсоти и растителнозащитните пръскания. Препоръчително е третирането на посевите да се провежда при температура на въздуха не по-висока от 25℃.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.