НИМХ: Настъпилото застудяване в края на ноември и началото на декември доведе до затихване, а в част от западните и централните райони на страната, където паднаха валежи от сняг, до прекратяване на вегетацията при есенните посеви.

pshenica-darvo

И през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се задържат динамични, с редуващи се краткотрайни застудявания с наднормени температури, но средноденонощните им стойности в по-голямата част от страната няма да надвишават биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. Изключения ще се наблюдават на места в източните и крайните южни райони, където при пшеницата и ечемика ще протичат забавени вегетационни процеси, но те няма да доведат до промяна във фенологичното състояние на посевите. В края на първото десетдневие на декември при засетите през ноември зимните житни култури ще се наблюдават фазите поникване и трети лист. Малка част от пшеничните посеви, предимно тези засети през октомври, в агротехнически срок, са във фаза братене (Новачене, Д.Чифлик), в която растенията успешно зимуват.

През периода критични минимални температури за есенниците не се прогнозират. Очакваните повсеместни, значителни, валежи ще поддържат високо съдържанието на влага в горните почвени слоеве и неподходящи условията за провеждане на сезонните почвообработки.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.