НИМХ: През първото десетдневие на април агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време, с чести валежи, които ще подобрят влагозапасите в горните почвени слоеве и условията за вегетация на есените посеви и засетите пролетни култури. Вследствие поднормените валежи през март на много места в страната почвените влагозапаси в 50сm и 100сmслой са незадоволителни за сезона. Най-ниско, под 70-75% от ППВ, е нивото на влагозапасите в 50сmслой при зимните житни култури в северозападните и югоизточните райони (агростанциите Кнежа, Павликени, Чирпан, Сливен, Д.Чифлик).

nasajdenie

През първото десетдневие развитието на зимните житни култури ще се осъществява с умерени темпове при температури близки до климатичните норми. През този период при пшеницата ще протича масово фаза братене. При малка част от засетите в агротехнически срок посеви на отделни места в Дунавската равнина ще се наблюдава и преход към фаза вретенене.

Съществено подобрение на топлинните условия и ускоряване на вегетационните процеси при земеделските култури се очаква през второто и първата половина от третото десетдневие. Прогнозираните валежи през втората половина на април ще бъдат от важно значение за нормалното протичане на началните фази от вегетацията на слънчогледа. Тези валежи ще се отразят благоприятно на пшеницата и ечемика, при които ще протича масово фаза вретенене, а в края на месеца на отделни места ще се наблюдава и начало на фаза изкласяване. През тези фази изискванията на зимните житни култури към влагата в почвата рязко се повишават.

През април прогнозираните минималните температури, до минус 2°С, при по-продължително задържане ще бъдат критични за цветовете и младите завръзи на овошките.По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания срещу някои икономически важни болести: ранното кафяво гниене, сачмянка , струпясване по семковите видове и др. ще има в през първата половина от второто и третото десетдневие.

В началото на третото десетдневие в полските райони температурата на почвата в 10сmслой ще достига подходящи стойностите за сеитбата на царевица за зърно, а към края на месеца – и за топлолюбивите пролетни култури (памук, фасул, фъстъци, дини, пъпеши и др.).

През втората половина на април посевите с пшеница трябва да се обследват за появата и вредната дейност на някои неприятели: обикновената житна пиявица, пшеничният трипс, житната дървеница и при плътност на вредителите над прага на икономическа вредност е необходимо своевременно третиране.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.