Наднормените ноемврийски температури и наличието на добри почвени влагозапаси поддържаха активни вегетационните процеси при есенниците и осигуриха условия за напредък в развитието на късно засетите посеви, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

snqg-niva

През първото десетдневие на декември агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика, с редуващи се краткотрайни периоди с поднормени и наднормени средноденонощни температури, но под биологичния минимум, необходим за развитието на зимните житни култури. В началото на месеца при пшеницата и ечемика ще се наблюдава затихване, а през втората половина от първото десетдневие, когато се прогнозират валежи и от сняг – и прекратяване на вегетацията при посевите в по-голямата част от страната. Изключения ще има на отделни места в крайните южни райони и по Черноморието, където при есенниците ще протичат слабо изразени вегетационни процеси, но те няма да доведат до промяна във фенологичното им състояние.

През второто и третото десетдневие прогнозираните температури, близки до климатичните норми, ще поддържат в покой зимните житни култури.

В началото на зимата при пшеницата ще преобладава фаза трети лист. Във фаза братене, подходящата фаза за зимуване, са малка част от засетите в агротехнически срок посеви на места в Дунавскта равнина и в североизточните райони на страната. Късно засетите, в средата на ноември, зимни житни култури са във фаза поникване и начален стадий на листообразуване. Обективна причина за съществените различия във фенологичното състояние на посевите са късните сеитби поради неблагоприятните условия в началото на есента (сушата и последвалите наднормени октомврийски валежи).

През декември прогнозираните стойности на минималните температури до минус 12°С, в условия без снежна покривка и при по-продължително задържане, ще бъдат критични за намиращите се във фаза поникване и начално листообразуване неукрепнали зимни житни култури.

Очакваните наднормени валежи през месеца ще увеличават почвените влагозапаси в 100cm почвен слой и на много места в южните райони те ще достигат нива близки до ППВ (пределна полска влагоемност).

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.