НИМХ: През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят положителна промяна. В края на първото и началото на второто десетдневие на октомври се прогнозират валежи със стопанско значение, които ще подобрят овлажнението на горните почвени слоеве и условията за провеждане на сезонните агротехнически дейности – дълбока оран, предсеитбени почвообработки, торене и сеитбата на зимна рапица и зимни житни култури.

dajd

Сушата в края на лятото и началото на есента възпрепятства провеждането на сезонните почвообработки и на много места в страната са пропуснати агротехническите срокове при сеитбата на зимната рапица. Следващият период съвпада с агротехническия срок за сеитбата на пшеница и ечемик в Северна България.

До средата на октомври се прогнозират поднормени температури, но без критични минимални стойности за зеленчуковите култури отглеждани за есенно производство.

Очакваните валежи през повечето дни от периода ще отложат освобождаването на площите от късните хибриди царевица. Следващия период е подходящ за предзимно засяване на спанак, салати, чесън.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.