През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време и средноденонощни температури под климатичните норми за края на май и началото на юни. През периода на много места в страната се прогнозират валежи със стопанско значение. Агропрогнозата е на Националния институт по метеорология и хидрология.

pshenica

В крайните източни райони, където почвените влагозапаси в 50 сm слой през втората половина на май бяха най-ниски, на места под 65% от ППВ като агростанции Сливен и Карнобат, се очаква подобрение на влагозапасите и на условията за развитие на земеделските култури. Валежите през следващия период ще бъдат от важно значение за зимните житни култури, при които ще протича наливане на зърното, а в южните райони – и фаза млечна зрелост. През периода от наливане на зърното до млечна зрелост сериозни щети по пшеницата нанасят ларвите на вредната житна дървеница, което изисква обследване на посевите за наличие на вредителя и при численост над прага на икономическа вредност, който е 2 бр. ларви/m² при първа възможност да се приложи инсектицидно третиране.

През периода при царевицата и слънчогледа ще протича листообразуване. В началото на юни само една малка част от посевите със слънчоглед, предимно тези засети в агротехнически срок, ще встъпят във фаза формиране на съцветие.

Честите валежи през периода ще възпрепятстват провеждането на растителнозащитните пръскания, ще бъдат предпоставка за развитие на редица гъбни болести: мани по зеленчуковите култури и лозата, кафяво гниене по плодовете на по-ранните сортове череши, сиво гниене по ягодите, ступясване по овошките и др.. В края на май и началото на юни  отново се прогнозира повишена вероятност за градушки, които причиняват сериозни щети върху земеделските култури и загуби върху плодовата реколта от зреещите в момента овошки.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.